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The Secretary of State for Transport, in exercise of the powers conferred
by section 26(1) and 60(1) of the Public Passenger Vehicles Act 1981(a), and
of all other enabling powers, and after consultation with representative organi-
sations in accordance with section 61(2) of that Act, hereby makes the following
Regulations:-

Commencement and citation

1. These Regulations shall come into operation on 4th October 1984 and
may be cited as the Public Service Vehicles (Carrying Capacity) Regulations
1984,

Revocation
2. The Regulations specified in the Schedule hereto are hereby revoked.

(a) 1981 c.14.
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Interpretation
3.—(1) In these Regulations—

“the Act” means the Public Passenger Vehicles Act 1981;

“certificate of conformity” means a certificate issued in pursuance of
section 10(2) of the Act;

“certificate of initial fitness” has the same meaning as in section 6(1) of
the Act;

“certifying officer’” has the same meaning as in section 7(1) of the Act;

“crew seat”, “deck”, ““double-decked vehicle”, “‘gangway” and ‘‘half-
decked vehicle” have the meanings given to those expressions in Regula-
tion 3(1) of the Public Service Vehicles (Conditions of Fitness, Equipment,
Use and Certification) Regulations 1981(a); and

“vehicle” means a public service vehicle to which section 1(1)(a) of the
Act applies.

(2) Unless the context otherwise requires, any reference in these Regulations
to—
(a) a numbered Regulation is a reference to the Regulation of these
Regulations bearing that number;

(b) a numbered paragraph is a reference to the paragraph bearing that
number in the Regulation in which the reference appears.

Maximum seating capacity
4.—(1) Save as provided in paragraph (2), the maximum seating capacity
of a vehicle is—

(a) in a case where on or after 1st April 1981 there is issued in respect
of the vehicle a certificate of initial fitness or a certificate of conformity
either—

(i) the seating capacity specified in such certificate, or

(ii) such greater or lesser capacity than that so specified as is
authorised by a certifying officer either pursuant to a notification
under Regulation 9 or otherwise;

(b) in a case where no certificate of a kind mentioned in sub-paragraph
(a) is issued on or after 1st April 1981, either—
(i) the seating capacity calculated in accordance with Regulation 42
of the Road Vehicles (Registration and Licensing) Regulations
1971(b), whether or not the vehicle is one to which that Regulation
applies; or
(ii) such greater or lesser capacity than that so calculated as is
authorised by a certifying officer either pursuant to a notification
under Regulation 9 or otherwise.
(2) The maximum seating capacity of a vehicle as mentioned in paragraph
(1) does not include a driver’s seat or a crew seat.

(a) S.I. 1981/257; the relevant amending instrument is S.I. 1982/1058.
(b) S.1. 1971/450, to which there are amendments not relevant to these Regulations.
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Carriage of seated passengers

5.—(1) Save as provided in paragraph (2), no person shall drive, or cause
or permit to be driven, on a road a vehicle if the number of seated passengers
exceeds the number of seats available for passengers.

(2) For the purposes of paragraph (1)—
(a) a child under 5 years of age who is not occupying a seat does not
count as a passenger; and
(b) (i) until 1st September 1985 three seated children each of whom is
under 15 years of age shall count as two passengers, and
(ii) on and after 1st September 1985 three seated children each of
whom is under 14 years of age shall count as two passengers.

(3) For the purposes of paragraph (2)(b)(i) a child whose fifteenth birthday
occurs during a term of a school which he attends shall be deemed to be under
15 years of age for the whole of that term. For the purposes of paragraph
(2)(b)(ii) a child shall be deemed to be under 14 years of age until the last
day of August next following his fourteenth birthday.

Maximum standing capacity
6.—(1) Save as provided in paragraph (2), the maximum standing capacity
of a vehicle is—

(a) in a case where on or after 1st April 1981 there is issued in respect
of the vehicle a certificate of initial fitness or a certificate of conformity,
either—

(i) the number of standing passengers specified in such certificate, or

(ii) such greater or lesser number than that so specified as is
authorised by a certifying officer either pursuant to a notification
under Regulation 9 or otherwise;

(b) in a case where no certificate of a kind mentioned in sub-paragraph

(a) is issued on or after 1st April 1981, either—

(i) one third of the number of passengers for which the vehicle, or,
in the case of a double-deck vehicle, the lower deck, has seating
capacity, or 8, whichever is the less; or

(ii) such greater or lesser number than that mentioned in sub-para-
graph (i) as is authorised by a certifying officer either pursuant
to a notification under Regulation 9 or otherwise.

(2) The maximum standing capacity of—
(a) a vehicle with a seating capacity for less than 13 passengers,

(b) a vehicle with a gangway any part of the height of which is less than
1.77 metres, and

(¢) a half-decked vehicle
is nil.

Carriage of standing passengers

7.—(1) No person shall drive, or cause or permit to be driven, on a road
a vehicle if the number of standing passengers exceeds the maximum specified
in relation to that vehicle in Regulation 6.



S.1. 1984/1406 4389

(2) No person shall stand on—

(a) the upper deck or on any step leading to the upper deck of any
double-decked vehicle,

(b) any part of a gangway of a vehicle forward of the rearmost part of
the driver’s seat; or

(¢) any part of a vehicle in which the operator has indicated by a notice,
the letters on which are at least 10 millimetres tall and in a colour
contrasting with the colour of their background, that no standing
shall occur.

Markings on vehicles
8. The operator of a vehicle shall mark on the inside of the vehicle with
letters not less than 25 millimetres in height, in a colour contrasting with the
colour of their background, and which may be read from inside or outside
the vehicle—
(a) (i) the maximum seating capacity of the vehicle as specified in
Regulation 4, or, if it be less and the operator so wishes,

(ii) the number of passenger seats with which the vehicle is fitted ; and

(b) (i) the standing capacity (be it nil or otherwise) of the vehicle as
specified in Regulation 6, or, if it be less,
(ii) the number of standing passengers which the operator of the
vehicle is willing to have on the vehicle.

Notification of increase of seating or standing capacity

9. Any person who increases the seating or standing capacity of a vehicle
which is being used by virtue of a PSV operator’s licence shall, when the
increase occurs, in writing notify the traffic commissioners who granted that
licence of the increase, and the vehicle shall not be used on a road as a public
service vehicle after such increase has been made until such notification has
been made and a certificate has been issued in pursuance of such notice.

Forms of certificate

10. Any authorisation of a kind mentioned in Regulation 4(1)(a)(ii) or
(b)(ii) issued on or after 4th October 1984 and any authorisation of a kind
mentioned in Regulation 6(1)(a)(ii) or (b)(ii) issued on or after 4th October
1984 shall be in writing and signed and dated by the person giving the
authorisation.

Exemptions

11. Nothing in these Regulations applies to a vehicle to which Part III of
the Road Transport (International Passenger Services) Regulations 1980(a) or
the Road Transport (Northern Ireland Passenger Services) Regulations 1980 (b)
applies.

(a) S.I. 1980/1459. (b) S.I. 1980/1460.
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Appeals

12. Where the owner of a vehicle is aggrieved by the refusal of a certifying
officer to issue a certificate as mentioned in Regulation 4(1)(a)(ii) or (b)(ii)
or 6(1)(a)(ii) or (b)(ii) or by the issue of such a certificate, he may appeal to
the Secretary of State and on any such appeal the Secretary of State may make
such order as he thinks fit.

Nicholas Ridley,
Secretary of State for Transport.
30th August 1984.

SCHEDULE (see Regulation 2)
REGULATIONS REVOKED BY REGULATION 2

Title Year and Number

The Public Service Vehicles and Trolley Vehicles (Carrying

Capacity) Regulations 1954. S.1.1954/1612
The Public Service Vehicles and Trolley Vehicles (Carrying

Capacity) (Amendment) Regulations 1958. S.1. 1958/472
The Public Service Vehicles and Trolley Vehicles (Carrying

Capacity) (Amendment) Regulations 1966. S.I. 1966/674
The Public Service Vehicles and Trolley Vehicles (Carrying

Capacity) (Amendment) Regulations 1980. S.1.1980/76
The Public Service Vehicles and Trolley Vehicles (Carrying

Capacity) (Amendment) Regulations 1981. S.1.1981/260

EXPLANATORY NOTE
(This Note is not part of the Regulations.)

1. These Regulations revoke the Public Service Vehicles and Trolley Vehicles
(Carrying Capacity) Regulations 1954 and the Instruments by which those
Regulations were amended (see Regulation 2 and the Schedule).

2. These Regulations impose new provisions as to the carrying capacity of
public service vehicles adapted to carry more than 8 passengers.

3. Regulation 3 deals with interpretation.

4. Regulation 4 prescribes the maximum seating capacity. In respect of a
vehicle for which a certificate of initial fitness or certificate of conformity has
been issued on or after 1st April 1981 that capacity is either the seating capacity
stated on that certificate or a greater or lesser capacity authorised by a certifying
officer. In respect of other vehicles that capacity is as calculated in accordance
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with Regulation 42 of the Road Vehicles (Registration and Licensing) Regula-
tions 1971 or a greater or lesser capacity authorised by a certifying officer.
Regulation 5 provides that the number of seated passengers carried on a vehicle
shall not exceed the number for which the vehicle has capacity. This regulation
also makes special provisions for children.

5. Regulation 6 prescribes the maximum standing capacity. In respect of a
vehicle for which a certificate of initial fitness or a certificate of conformity
has been issued on or after 1st April 1981 that capacity is either the standing
capacity stated on that certificate or a greater or lesser capacity authorised by
a certifying officer. In respect of other vehicles that capacity is one third of
the number of passengers for which the vehicle has seating capacity (on the
lower deck in the case of a double-decked vehicle) or 8, whichever is the less,
or such greater or lesser number as is authorised by a certifying officer. The
standing capacity of vehicles with a seating capacity for less than 13 passengers,
vehicles with a gangway height of less than 1.77 metres and of half-decked
yehicles is nil. Regulation 7 imposes restrictions on the carriage of standing
passengers.

6. Regulation 8 requires a vehicle to be marked to show its maximum seating
capacity or its number of seats, and its standing capacity or the number of
standing passengers which the operator is willing to carry. Regulation 9 requires
increases in seating or standing capacity to be notified to the traffic commission-
ers. Regulation 10 requires authorisations of increased capacity to be written.
Regulation 11 provides for exemptions as to certain international and Northern
Irish passenger services. Regulation 12 provides for appeals to the Secretary
of State against certification by a certifying officer in certain circumstances.

7. These Regulations make the following main changes to the law contained
in the Instruments specified in the Schedule:—

(1) there are no specific provisions for trolley vehicles;

(2) a child under 5 who does not occupy a separate seat is not counted
as a passenger;

(3) from lst September 1985, the maximum age at which three children
may be counted as two passengers in certain circumstances has been
reduced from 15 to 14;

(4) increases in seating and standing capacity must be notified to the
traffic commissioners; and

(5) general restrictions on the carriage of standing passengers have been
relaxed.



